כעמיתה למקצוע אני מכירה היטב את מורכבות התפקיד שלך - כי גם אני הקדשתי ימים כלילות במאמץ למצוא עוד כלים לעבודה היומיומית שלי בשטח, התרגשתי לקראת שנת לימודים חדשה, התלבטתי כיצד לעזור לילד שרק את אמו רצה, ומדי פעם, גם אני נרשמתי להשתלמות - רק בגלל שככה "המפקחת קבעה".
כן. גם לי היו ימים מלאי סיפוק והנאה מהמגע הישיר עם הילדים או מפגישות שהתקיימו עם דמות חינוכית מעצימה ומעוררת השראה. בימים מיוחדים, וגם באירועים חגיגיים, אמרתי לעצמי "לו x הייתה רואה מה נעשה פה"..., לא פעם רציתי שמישהו יכנס במפתיע כדי שאוכל לחלוק איתו את התרוממות הרוח מהאקלים החינוכי, ומהאינטראקציות שנרקמו בין הילדים בגן הרגיל, וביתר שאת בגן הטיפולי שניהלתי.
אבל כן: מי כמוך יודעת שהיו גם ימים אחרים.
ימים מתישים בהם התאכזבתי קשות מאוזלת ידה של המערכת, או מחיתי דמעה כשהמענה שקבלתי לקריאות העזרה שלי היה כמעט כדי לצאת ידי חובה.
לא פעם קינאתי בסופרויז'ן ובהדרכה המקצועית שניתנים כדבר מובן מאליו לפסיכולוגים ולמטפלים הפרא - רפואיים שעובדים יחד עם גננת השי"ח או הגננת הטיפולית בגן הטיפולי למשל. באותם ימים, את יודעת, יותר מכל רציתי מישהו מקצועי שאוכל לסמוך עליו, ושגם הוא יסמוך ויאמין בי, דמות מוסמכת שתקשיב ותבין אותי בלי שיפוט, בלי נזיפה ובלי ביקורת על כך שהפרתי את ה"שקט התעשייתי".
כמו בכל גן ילדים, גם לי לא היו הפסקות, חדרי מורים או מנהלות שיאפשרו אוורור, יתנו משוב, יעודדו או יתמכו בי. ודאי תשאלי אם הייתה "מדריכה" בסביבה.. אכן כן. הייתה גם הייתה "מדריכה", ובכל זאת, במקרים רבים הרגשתי לגמרי לבד מול האחריות הכבדה.
יועצת חינוכית - את אומרת? רק בחלומות יכולתי להעלות אפשרות כזו...
בדיעבד, אני יודעת, שבעצם, במרבית המקרים לא היה נחוץ הרבה.
מילה טובה, אוזן קשבת, כמה טיפים, ובעיקר עידוד היו משנים את כל התמונה.
החסך הגדול במענה ממשי לצרכים האמיתיים בשדה עורר בי תסכול גדול, והתסכול הזה הניע אותי לחפש מענה.
ככה הגעתי אל מחוזות הייעוץ החינוכי, ובהמשך להכשרה בעוד מקצועות תומכים כמו גשטלט, אימון אישי והדרכת הורים. כל אלה נתנו לי את אותם כלים שכל כך היו חסרים לי בעבודה היומיומית כגננת. אני משוכנעת שכל מורה וגננת זקוקים לכלים הללו, וכל עובד הוראה יכול להיתרם מהם בצורה משמעותית.
עדיין יש בי תקווה ומשאלה שהייעוץ החינוכי בכלל, והייעוץ החינוכי לגיל הרך בפרט, יהפכו לחלק בלתי נפרד מתנאי העבודה שלנו, ויהיו בהישג ידם של כל מורה, כל גננת וכל איש צוות במערכת החינוך. מערך תמיכה כזה יכול לקדם מאד את הרווחה האישית של המחנך, לתרום להתפתחותו האישית והמקצועית, ולסייע בהבראה ממשית של מערכת החינוך.
עד אז אני מזמינה אותך להיעזר גם בשירות שלי.
הדבר הראשון שמרגישים כשיש יועצת חינוכית - התפתחותית שמלווה את הגננת, את צוות הגן, את ההורים ואת הילדים, זה העובדה שכבר לא מרגישים לבד במערכה. פשוט יש כתובת לכל מה שאת צריכה. אז כאן המקום להזמין אותך לשתף, לשאול או להתייעץ עם עמיתה לדרך, שתקשיב ותהייה איתך בגובה העיניים.
הנה עוד כמה תחומים שבהם תוכלי לקבל עזרה:
שורה תחתונה?
ההזדמנות לתת כתף ולהעביר אליך מעט מהידע והכלים שצברתי נעשית ביראת כבוד, בענווה, בתחושת שליחות ובאהבה גדולה.
איתך ובשבילך, כרמית.
"כרמית היקרה: אנשים נמדדים ביכולתם לשתף, בנכונותם לעזור, להקדיש זמן במקצועיותם וביכולתם. ברצוני להביע תודתי והערכתי לך כרמית על האוזן הקשבת הסובלנות והמקצועיות, הרצינות, ובכלל על הנועם והאכפתיות. הגעתי אליך במקרה דרך אתר האינטרנט. שאלתי אותך שאלה ונענית לי במהירות ובמקצועיות. הקדשת מזמנך למרות שידעת שאני חיפאית. אני מאוד מעריכה ומוקירה לך. אתי – מחיפה". (דירוג: 5 מתוך 5).